Minder zelfvertrouwen door de overgang komt regelmatig voor. De overgang is een periode waar veel vrouwen tegenop zien. En dat is niet zo gek. Naast opvliegers, slaapproblemen en stemmingswisselingen, merken veel vrouwen dat hun zelfvertrouwen een flinke deuk krijgt. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk, en hoe kun je hier iets aan doen?
De invloed van hormonen
Tijdens de overgang verandert er veel in het lichaam. Hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, dalen. Deze hormonen hebben niet alleen invloed op je menstruatiecyclus, maar ook op je stemming en hoe je jezelf voelt. Een lager oestrogeengehalte kan bijvoorbeeld zorgen voor stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en gevoelens van somberheid. En laten we eerlijk zijn, het is lastig om zelfverzekerd te blijven als je je emotioneel uit balans voelt.
Daarnaast heeft de overgang vaak ook invloed op je uiterlijk. Huid en haar veranderen, gewichtstoename komt vaker voor, en sommige vrouwen merken dat ze zich minder aantrekkelijk voelen. Al deze veranderingen kunnen een negatieve impact hebben op hoe je naar jezelf kijkt.
Een druk hoofd
Alsof de lichamelijke veranderingen niet genoeg zijn, speelt stress vaak ook een grote rol. Veel vrouwen in de overgang zitten in een fase van hun leven waarin ze van alles moeten combineren: werk, familie, misschien mantelzorg voor ouders of kleinkinderen. Deze druk kan het gevoel van controle over je leven verminderen. Als je constant het gevoel hebt dat je achter de feiten aanloopt, is het logisch dat je minder zelfvertrouwen krijgt.
Wat kun je doen?
Gelukkig zijn er manieren om je zelfvertrouwen tijdens de overgang te versterken. Hier zijn een paar praktische tips:
- Praat erover
Het kan ontzettend opluchten om je gevoelens te delen met anderen. Dat kan een goede vriendin zijn, een partner, of zelfs een lotgenotengroep. Je bent zeker niet de enige die hiermee worstelt, en het delen van ervaringen kan je helpen om alles in perspectief te zien. - Blijf in beweging
Lichamelijke activiteit is goed voor je lijf én je hoofd. Sporten maakt endorfines vrij, ook wel bekend als ‘gelukshormonen’. Of het nu een wandeling, yoga of een dansles is: iets actiefs doen kan je stemming verbeteren en je helpen je sterker te voelen. - Kies voor jezelf
Neem de tijd om dingen te doen waar je blij van wordt. Misschien heb je een oude hobby die je weer kunt oppakken, of kun je juist iets nieuws proberen. Door tijd vrij te maken voor jezelf, versterk je je eigenwaarde. - Wees lief voor jezelf
Het is oké om je niet altijd op en top te voelen. Gun jezelf de ruimte om te rusten, fouten te maken en af en toe een minder productieve dag te hebben. Focus niet alleen op wat niet meer gaat, maar ook op wat je nog wél kunt. - Schakel hulp in
Als je merkt dat je echt vastloopt, kun je overwegen om professionele hulp te zoeken. Een coach, therapeut of overgangsconsulent kan je helpen om beter met de veranderingen om te gaan.
Een nieuwe fase
De overgang kan lastig zijn, maar het is ook een moment om stil te staan bij wat je nodig hebt. Door goed voor jezelf te zorgen en hulp te zoeken als dat nodig is, kun je deze periode doorkomen zonder dat je zelfvertrouwen blijvend afneemt.