GezondheidGeestelijke GezondheidSimpele tips om stress te verminderen

Simpele tips om stress te verminderen

Stress. We kennen het allemaal en niemand zit erop te wachten. Gelukkig zijn er allerlei manieren om stress te verminderen, en veel ervan zijn verrassend eenvoudig. Hieronder vind je 11 handige tips die je helpen om je beter te voelen en positiever door het leven te gaan.

Dim de lichten voor een betere stemming

Heb je weleens een sombere bui zonder duidelijke reden? De boosdoener kan licht zijn. Te veel licht ’s avonds, vooral van schermen, kan de interne klok van je brein verstoren. Zet twee uur voor het slapengaan een paar lampen uit en dim het scherm van je telefoon of laptop. Onderzoek laat zien dat dit je hersencellen helpt beter te functioneren, waardoor je humeur een boost krijgt.

Help de vogels een handje

Hang een vogelhuisje of voederbak in je tuin of op je balkon. Het kijken naar vrolijke vogels zoals merels en mezen geeft niet alleen een fijn gevoel, maar verbindt je ook met de natuur. Het is een kleine moeite die wonderen kan doen voor je stemming.

Pak stress aan met supplementen

Als stress je dag verpest, kan een combinatie van supplementen helpen. Een multivitamine met magnesium en een probiotica met specifieke bacteriën (zoals Lactobacillus gasseri) kan je stressniveau binnen een maand met bijna 23% verlagen. Vitamine B bevordert kalmerende stoffen in je brein, terwijl magnesium en vitamine C je lichaam helpen ontspannen.

Blijf in beweging

Voel je je opgejaagd of gespannen? Ga een stuk wandelen, stap op de fiets, of probeer een andere vorm van beweging die je leuk vindt. Onderzoekers hebben ontdekt dat regelmatig bewegen de chemische balans in je hersenen herstelt. Dit kan angst tot wel 50% verminderen.

Slaap je stress weg

Een goede nachtrust doet wonderen. Mensen die genoeg slapen, zien vaker het positieve in van situaties. Probeer elke nacht 7 tot 8 uur te slapen. Heb je moeite met inslapen? Houd een vast ritme aan, vermijd cafeïne ’s avonds, en probeer ontspanningsoefeningen.

Eet vezelrijke voedingsmiddelen

Asperges, havermout en peulvruchten bevatten veel vezels die niet door je lichaam worden afgebroken. Deze vezels hebben een positief effect op de communicatie tussen je darmen en je brein, waardoor je minder piekert en met een beter humeur wakker wordt.

Kleur je bord

Zorg elke dag voor minstens drie porties kleurrijke groenten en fruit, zoals wortels, paprika’s, spinazie en tomaten. De antioxidanten in deze voeding repareren schade aan je hersencellen, wat helpt om een sombere bui te voorkomen. Hoe kleurrijker je bord, hoe beter je je voelt.

Kijk naar een foto van een knuffel

Heb je een foto waarop je een knuffel krijgt van iemand die je dierbaar is? Zet deze op je bureau of als achtergrond op je telefoon. Wanneer je je gefrustreerd voelt, kijk er dan een halve minuut naar. Dit herinnert je eraan dat je geliefd en veilig bent, wat je helpt sneller te kalmeren.

Eet meer zink

Kleine irritaties kunnen soms grote woede-uitbarstingen veroorzaken. Een tekort aan zink kan hiervan de oorzaak zijn. Zorg ervoor dat je elke dag genoeg zink binnenkrijgt, bijvoorbeeld door een portie verrijkte ontbijtgranen te eten om je. Zo kun je stress verminderen.

Stress Verminderen: Lach jezelf gelukkig

Wist je dat je emoties kunt “¾spiegelen”? Als mensen om je heen somber zijn, neem je die stemming vaak over. Gelukkig werkt het ook andersom. Door simpelweg te glimlachen, stuur je een signaal naar je hersenen dat de wereld vriendelijk en uitnodigend is. Dit helpt je om gelukkiger gezichten om je heen te zien en een beter humeur te krijgen.

Swing je armen tijdens het wandelen

Een rechte houding en een energieke loopstijl kunnen je zelfvertrouwen en stemming verbeteren. Swing je armen terwijl je loopt en zet iets meer vaart. Dit kleine aanpassing in je manier van bewegen kan je dag een stuk zonniger maken.

Probeer deze tips eens uit. Of je nu kiest voor een wandeling, kleurrijke groenten of een simpele glimlach, elke stap kan helpen om je stress te verminderen en je humeur te verbeteren.

Meer van Vrouwending

Wat te doen bij paniekaanvallen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Wat te doen bij paniekaanvallen?

Paniekaanvallen: als je ze nog nooit hebt meegemaakt, kun je je nauwelijks voorstellen hoe intens ze zijn. Heb je er wel ervaring mee, dan...

Herstellen van Tegenslagen: Hoe Je Weer Sterk Terugkomt

We maken het allemaal wel eens mee: je zit lekker in de flow, en dan komt er een flinke hobbel op de weg. Bam,...

Stresshoofdpijn voorkomen: 6 natuurlijke tips die je moet kennen

Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad: een knellende, vervelende hoofdpijn die vanuit je nek of voorhoofd opkomt. Stresshoofdpijn is een van...